• Cancel
    Filter
Filter

Orijinalinden daha ilginç bir sahte Adnan Menderes mektubu

antikavesanat.com çok önemli tarihi belgeleri gün ışığına çıkarıyor.

1. Lotumuzda Adnan Menderes idama giderken kamuoyunda güçlü görünmesi için arkadaşı Sadık Batum ve birkaç siyasetçi tarafından yazılan ve kamuoyuna el altından Adnan Menderes'in mektubu olarak sunulan belgenin orijinali var.

2. Lotumuz ünlü ressam Cevat Dereli'nin Yassıada'ya her gün giderek çizdiği 19 adet Yassıada Duruşmaları desenlerinden oluşuyor. Dönemin şartları göz önünde bulundurulduğunda Dereli'nin bu çizimleri yapmak için resmen vazifelendirildiği anlaşılmaktadır.   

Lot: 1 » Efemera

Orijinalinden daha ilginç bir sahte Adnan Menderes mektubu

Prövenans: Avukat Cevdet Özden
Adnan Menderes idama giderken kamuoyunda güçlü görünmesi için arkadaşı Sadık Batum ve birkaç siyasetçi tarafından yazılan ve kamuoyuna el altından Adnan Menderes'in mektubu olarak sunulan belgenin orijinali.

Eylül 1961

Size dargın değilim. Sizin ve diğer zavallıların iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum. Onlara da dargın değilim.
Kellemi onlara götürdüğünüzde deyiniz ki, ‘Adnan Menderes hürriyet uğruna ortaya koyduğu başını onyedi sene içinde almadığımız için sizlere müteşekkirdir.’
İdam edilmek için ortada hiçbir sebep yok. Ölüme bu kadar metanetle gittiğimi, silahların gölgesinde yaşayan efendilerinize acaba söyleyebilecek misiniz?  
Şunu da söyleyiniz ki, milletçe bir gün mutlaka kazanılacak hürriyet mücadelesinde sizi, efendilerinizi yine ben 1950’de olduğu gibi kurtarabilirdim. Dirimizden korkmamalıydınız. Ama şimdi milletle el ele vererek Adnan Menderes’in ölüsü, ölünceye kadar sizleri takip edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir. Buna rağmen merhametim sizinledir. Millet sağ olsun.
A. Menderes

(Başsavcı Altay Ömer Egesel ….. bir subaydan alınmıştır.)

Details
previous
Go to Page: / 1
next